Terapi Nedir? Terapi neden gereklidir?

Yazının İçindekiler

Herkes giyimine, saçlarına, cilt ve vücut bakımına özen göstermek, çevresine karşı hoş görünmek ister. Ama dış görünüme önem verip özen gösterirken ruh sağlığına önem vermek çoğu kişi tarafından ihmal edilir. Sağlığına önem veren, düzenli sağlık taramalarını yaptıran kişiler dahi ruhunun sağlığı ile ilgilenmeyi unutabilir. Oysaki ruh sağlığına gerekli özen gösterildiğinde, sinir, stres, üzüntü, kaygı gibi sinir sistemi rahatsızlıklarının yol açtığı diyabet, kalp hastalıkları, felç gibi ciddi rahatsızlıklar büyük ölçüde engellenir, kontrol altına alınır. Sağlıklı bir ruh, stresle nasıl başa çıkıldığını bilir, sürekli olarak depresif, agresif bir hayat sürmenin önüne geçer.

Terapi Nedir?

Ruhsal sağlık, fiziksel sağlık ile eşit derecede önemlidir. Tedavisine başvurulmayan ruhsal sağlık sorunları, kronik rahatsızlığa yol açabileceği gibi, var olan kronik rahatsızlıklar da ruh sağlığına olumsuz etki edebilir. Psikolojik terapi almak bu sebeplerden dolayı çok önemlidir. Psikoterapiye başvurmak, fiziksel rahatsızlıklar için doktora gitmekten farksızdır. Bir konu hakkında çevrenizden yardım aldığınız gibi, duygusal ve ruhsal sorunlarınızı psikologlar ile paylaşarak rahatlayabilir, çözüme kavuşturabilirsiniz.

Psikoterapi sırasında, ruh halinizi, duygu ve düşüncelerinizi, davranışlarınızı psikolog eşliğinde gözden geçirip stres ile nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenirsiniz. Psikoterapi seansında, günlük hayatta karşılaşacağınız stres, korku, endişe gibi duyguların kontrolünü nasıl ele alacağınızı ve bu durumlara karşı psikolojik açıdan sağlıklı bir şekilde başa çıkabileceğinizi öğrenirsiniz.

Terapi Ne İşe Yarar?

Psikoterapi, günlük hayatta karşılaşılan problemlerin yanı sıra; Obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, bipolar gibi duygu-durum bozuklukları, yeme bozuklukları vb. psikolojik sorunların tedavisini de sağlar.

Psikoterapi seansı sadece şizofreni, alkol ve kumar bağımlığı gibi ciddi rahatsızlıklara sahip olan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. İkili ilişkilerde yaşanan çatışma ve sorunlarda, sosyal hayatta ve iş hayatında yaşanan kaygılarda, cinsel istismar veya şiddete tanık olma/yaşama durumlarında, uyku problemlerinde de başvurabileceğiniz bir psikolojik terapidir.

Terapi Nasıl Yapılır?

Psikoterapi, psikiyatrist, psikolog ya da başka bir ruh sağlığı uzmanı ile konuşarak sorunları tedavi etmek için kullanılan terimdir. Konuşma terapisi, danışmanlık, psikososyal terapi, ilaçla birlikte psikoterapi gibi birçok psikoterapi türü vardır. Psikolog tarafından, sizin için doğru olan psikoterapi türü belirlenir, terapi seanslara başlanır.

Terapist, ilk olarak sizin hakkınızda detaylı bilgi edinir. Geçmişte yaşadığınız ve yaşamakta olduğunuz olayları, duyguları inceler. Teşhis sonrasında, sürecin nasıl ilerleyeceğini belirleyen terapist, terapinin haftada kaç gün ve kaç saat süreceği ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşır. Terapi türleri arasında; bireysel terapinin dışında çift terapisi, aile terapisi, grup terapisi de vardır.

Terapi Kimler İçin Uygundur?

Psikoterapi, depresyon, anksiyete, kişilik bozukluğu, kronik ağrı, bağımlılık, obsesyon gibi rahatsızlıklarla mücadele eden herkes için uygundur. Bunların yanında, çocuklara ve 12-18 yaş arası ergenlik çağındaki bireylere de çeşitli terapi türleri vardır. Çocuk ve ergenlerde; kaygı, saldırganlık, üzüntü, depresyon ve hiperaktivite gibi, sosyal ortamlarda, okul ve ev ortamında zorluk yaşatan durumların kontrol altına alınması psikoterapi ile sağlanabilir.

Terapi İşe Yarar Mı?

İlişki sorunları, iş kaybı, sevilen birinin kaybı, stres, madde ya da kişi bağımlılığı vb. sorunları yaşayan bireyler, yeterince anlaşılmadıklarını hissedebilir, yalnız olduklarını düşünerek depresif ruh haline girebilirler. Psikoterapi seanslarında, psikoloğa tüm sorunlarını, duygularını anlatan kişiler büyük bir rahatlama hissederler. Çevresi tarafından anlaşılmadığını, önemsenmediğini, yalnız bırakıldığını düşünen ya da yaşadığı olayları, hissettiği duyguları çevresi ile paylaşma konusunda çekimser olan kişiler, psikolog ile sohbet ederek bu negatif düşüncelerden kurtulurlar. Psikoloğun izleyeceği tedavi süreci düzenli bir şekilde ilerlediğinde, sağlıklı bir ruh haline kavuşmak mümkündür.

Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Psikolojik tedavi ile ilgili, akıllarda; sürecin nasıl başladığı, nasıl ilerlediği gibi birçok soru olabilir. Psikolojik tedavi, ihmal edilmemesi gereken, hiçbir problem olmasa dahi gün içindeki stresle başa çıkabilmek, duyguları kontrol altına alabilmeyi öğrenmek adına başvurulması gereken bir terapidir.

Terapi Ne Zaman Biter?

Psikoterapi, çocukluktan itibaren yaşamış olduğunuz travma ve duygusal açıdan hasar verici tüm olayların, psikologlar tarafından detaylıca araştırılması ile başlar. Kişinin bulunduğu ruh hali ve yaşamakta olduğu durumlara göre terapinin süresi 5-6 ay olabileceği gibi senelerce de sürebilir.

Terapide Ne Konuşulur Ne Yapılır?

İlk defa psikoterapiye başvuracak kişiler, terapi öncesi kendilerini gergin hissedebilir. Fakat terapiden sonra, bunun ne kadar rahatlatıcı bir tedavi olduğu anlaşılacaktır. Kendinizi terapi öncesi gergin ve endişeli hissediyorsanız, sizde iz bırakmış olan olayları, duyguları, ilaç kullanıyorsanız isimlerini ve dozunu, psikoloğa sormak istediğiniz soruları bir kâğıda not alabilir, terapi seansında sorun ve sorularınızı eksiksiz bir şekilde psikolog ile paylaşabilirsiniz. Psikolog, sizin o anki duygularınızı ve geçmişte yaşamış olduğunuz olayları inceleyerek sorular yöneltebilir, bu sayede verimli bir seans gerçekleştirebilirsiniz.

Terapinin Riskleri Var Mı?

Psikoterapi almanın bir riski yoktur. Fakat özellikle ilk seans sırasında, geçmişte yaşamış olduğunuz ya da yaşamaya devam ettiğiniz bazı olayları anlatmak, sizi duygusal açıdan zorlayabilir. Unutmayın ki, yüzleşilmeyen, konuşulmayan, görmezden gelinen, içinize attığınız duygu ve durumlar büyüyerek kötü sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple psikolog eşliğinde tüm bu duygu ve olaylarla yüzleşmelisiniz.

Terapist Nasıl Bulunur?

Psikolojik tedavi almak için hastanelerin “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları” kliniklerine başvurarak, özel psikolog  kliniklerine başvurarak, internet üzerinden psikolog araştırması yaparak terapist bulabilirsiniz. Terapistlerimiz ile ön görüşme yapmak için bizi arayabilirsiniz.

Terapi Fiyatları Ne Kadar?

Terapi ücretleri, psikolojik tedaviye başvuran kişilerin teşhis edilen rahatsızlıkları, uygulanacak seans sayısı ve tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir