Çocuğunuzu okula ne zaman göndereceğinize karar vermek zor olabilir. İşte dikkat etmeniz gereken altı okula hazır olma belirtisi…
Okula hazır olma, okumayı, yazmayı ve saymayı öğrenmeye istekli olmaktan çok daha fazlasıdır. Pek çok çocuk akademik olarak hazır, ancak okulda başarılı olmak için gerekli olan sosyal becerilere, olgunluğa veya odaklanmaya sahip olmayabilir.
Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığından emin değil misiniz? Çoğumun okula hazır olduğunu nasıl anlarım? Çocuğumu okula göndermeliyim? Sorularına ışık tutacak 6 ipucu:
- Duygusal olgunluk
Çocuğunuzun duygusal olgunluk seviyesi ne durumda? Ebeveynler, çocuklarının okula başlayacak kadar olgun olup olmadığına karar verirken genellikle içgüdülerine güvenirler ve bu kesinlikle geçerli bir değerlendirmedir. Her çocuk farklıdır ve çocuğunuzu sizden daha iyi kimse tanıyamaz. Ancak, küçük çocuğunuzun duygusal olgunluk seviyesini belirlerken dikkate alınması gereken birkaç soru da vardır:
- Çocuğunuz başkalarının duygularını anlayabilir ve kendi duygularını yönetebilir mi? (Duygusal düzenleme, çocukluk boyunca aşamalı olarak öğrenilen bir beceridir, ancak bazı temel becerilere sahip olmaları gerekir)
- Çocuğunuz öğretmenlerinin talimatlarını takip edebiliyor mu?
- Çocuğunuz dikkatini görevlere odaklayabiliyor mu?
- Çocuğunuz kuralları anlayıp uygulayabiliyor mu?
- Çocuğunuz doğrudan yetişkin gözetimi olmadan bağımsız olarak çalışabilir mi?
- Sosyal beceriler
Yeterli sosyal becerilere sahip olmak, genellikle göz ardı edilen okula hazır olmanın önemli bir bileşenidir. İşte dikkate alınması gereken birkaç soru:
- Çocuğum “lütfen” ve “teşekkür ederim” gibi temel tavırlar sergiliyor mu?
- Çocuğum paylaşabiliyor, sıra alabiliyor ve işbirliği yapabiliyor mu?
- Çocuğum diğer çocuklarla anlaşabiliyor mu?
- Çocuğum diğer çocuklarla olduğu gibi bağımsız olarak da oynayabilir mi?
- Çocuğum kendini kanıtlayabilir mi?
- Dil ve iletişim becerileri
Bebek konuşması çok sevimlidir, ancak bir çocuğun okula başlamaya tam olarak hazır olmadığının bir işareti olabilir. Kendinize şu soruları sorun:
- Çocuğum net konuşabiliyor mu?
- İhtiyaçlarını iletebiliyorlar mı?
- Yetişkinleri ve diğer çocukları dinleyebilir mi?
- Hikayeleri anlayabilir mi?
- Temel sesleri ve bazı harfleri tanımlayabilir mi?
- Bilişsel beceriler
Çocuğunuzun okula başladığında uzun bölme konusunda yetkin olması gerekmez, ancak bazı temel becerilere sahip olması gerekir. Bazı sorular şunları içerir:
- Çocuğumun temel sayı duyusu var mı (sayıları tanımak ve adlandırmak, sayıların belirli bir sırada geldiğini bilmek ve daha yüksek sayıların daha büyük miktarları temsil ettiğini anlamak dahil)?
- Çocuğumun temel düşünme becerileri var mı (açıklama ve problem çözme dahil)?
- Çocuğum bekleyip sıra alabilir mi?
- Fiziksel beceriler
Çocuğunuzun duygusal ve bilişsel olarak hazır olup olmadığını belirlediğinize göre, şu sorularla fiziksel olarak hazır olup olmadığını değerlendirin:
- Çocuğum, kalem tutma ve bir kitabın sayfalarını çevirme de dahil olmak üzere okul için gerekli olan ince motor becerilerine sahip mi?
- Çocuğum koşmak, zıplamak, tırmanmak ve top sporları yapmak için fiziksel koordinasyona sahip mi?
- Bağımsızlık
Çocuğunuz okula gitmeden önce temel öz bakım görevlerini kendi başına tamamlayabilmelidir. Kendine sor:
- Çocuğum tuvalete kendi başına gidebilir mi?
- Kendi başına giyinebilir mi?
- Beslenme çantasını kendi başına açabilir mi?
- Kendi eşyalarına bakabiliyor mu?
Bunların yanında çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını bir psikologtan destek alarak da öğrenebilirsiniz. Bunun için Metropolitan Okul Olgunluğu Testi yazımıza göz atın.