Online Terapi Nedir?

Yazının İçindekiler

Çevrimiçi terapi, e-terapi olarak da bilinen online terapi, internet üzerinden ruh sağlığı hizmetleri ve desteği sağlayan terapi yöntemidir. Bu terapi danışanın tercihi ile e-posta, metin mesajı, video konferans, çevrimiçi sohbet, mesajlaşma aracılığıyla yapılabilir.

Online terapi, telefon görüşmeleri ve metin mesajları gibi gerçek zamanlı olarak veya e-posta mesajları gibi zaman gecikmeli bir biçimde gerçekleşebilir. Bu tür terapi sınırlı bir yöntem olsa da, giderek artan sayıda insan için önemli bir tedavi haline geliyor.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Online terapi işleyiş olarak yüz yüze terapiden oldukça farklı olsa da aynı etik kurallara uyularak yapılır. Online terapi süreci terapinin kurallarının resmi bir form ile onaylanmasından sonra başlar. Bu form ile danışanın gizliliği koruma altına alınmış olur. Terapist online terapi süreci ve sonrasında danışanın bilgilerini 3. şahıslarla paylaşılmayacağını, online terapiyi kayıt altına almayacağını taahhüt eder.

Online terapi danışan ve terapistin anlaştığı gün ve saate başlar. Terapi sırasında danışan sessiz bir ortamda bulunmalıdır. Terapi başka bir kişi tarafından bölünmemelidir ve odada danışan ve terapist dışında kimse bulunmamalıdır.

Online Terapi Ne Kadar Sürer?

Online terapinin ne kadar süreceği danışanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu süre birkaç seans olabileceği gibi birkaç yıllık süreç de olabilir.

Online terapi seansları ise 50 dakika sürmektedir. Online terapinin zamanı danışan ile psikoloğun müsaitlik durumuna göre ayarlanır.

Online Terapi Nelerde Faydalıdır?

Online terapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilecek bazı durumlar şunlardır:

  • Bağımlılık
  • Öfke kontrolü
  • Anksiyete bozuklukları
  • Bipolar bozukluk
  • Depresyon
  • Yeme bozuklukları
  • Kişilerarası ilişki çatışmaları
  • Sınav stresi
  • Başarısızlık kaygısı
  • Ergenlik dönemi sorunları
  • Alkol ve madde bağımlılığı
  • Cinsel sorunlar
  • Aldatma ve aldatılma
  • Kayıp ve yas problemleri
  • Fobiler


*Online terapi çeşitli koşullar ve karmaşık durumlar için faydalı olsa da, yakın veya doğrudan tedavi veya yüz yüze müdahale gerektiren bir durumunuz varsa en iyi seçenek değildir.

Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

Erişilebilirlik: Terapiye ulaşmanın önünde birçok fiziksel engel olabilir. Örneğin, uzak bir bölgede yaşıyor olabilirsiniz. Teknoloji sayesinde hareketlilik sorunlarınızdan bağımsız olarak terapiden yararlanabilirsiniz.
Karşılanabilirlik: Online terapi, gerçek mekanda faaliyet gösteren bir yerle ilişkili genel masrafların çoğunu ortadan kaldırır ve bu da terapistlerin daha uygun fiyatlı tedavi seçenekleri sunmasına olanak tanır. Ve unutmayın, bir çevrimiçi terapi seansına “seyahat etmenin” hiçbir maliyeti yoktur.
Kolaylık: E-terapi, hayatınıza uygun seanslar planlamanızı mümkün kılar. Bunları çalışma programınız ve aile yükümlülükleriniz etrafında planlayabilirsiniz.
Gizlilik: Bir terapistin ofisinde tanıdık birisiyle karşılaşmaktan endişeleniyor olabilirsiniz. Online terapi ile tam bir mahremiyetin keyfini çıkarabilirsiniz. Seanslarınızı evde yalnız olduğunuz zamanlar için planlayabilirsiniz.

Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?

Çevrimiçi terapi, belirli durumlarda insanlar için çok yardımcı olabilirken, geleneksel terapi seçeneklerine göre bazı riskler ve dezavantajları da bulunmaktadır.

Daha az yakınlık vardır: Bazı danışanlar, başarılı bir terapi yolculuğunu sağlayan o samimi terapist-danışan bağını yaratmak için yüz yüze görüşmeye ihtiyaç duyarlar.
Güvenilmez teknoloji seansınızın önüne geçebilir: İnternet bağlantınız zayıfsa veya dizüstü bilgisayarınız aniden çalışmayı durdurursa, terapi seansınız bölünür. Çevrimiçi danışmanlığı denemek istiyorsanız, güvenilir teknolojiye sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Ciddi bir hastalığınız varsa yüz yüze danışmanlık kadar etkili olmayabilir: Çevrimiçi danışmanlık genellikle etkilidir ve başarılı olduğunu kanıtlar, ancak ciddi bir akıl hastalığınız varsa bu her zaman geçerli değildir. Danışmanınızın neler yaşadığınızı ve neye ihtiyacınız olduğunu en iyi şekilde anlayabilmesi için ciddi bir akıl hastalığı yüz yüze terapi gerektirebilir.
Sözsüz iletişimi ortadan kaldırabilir: Yüz yüze terapide, danışmanlar genellikle müşterilerinin göz teması ve vücut dili gibi sözsüz iletişimini analiz eder. Telefon veya e-posta yoluyla çevrimiçi danışmanlık alıyorsanız, danışmanınız sözsüz iletişimi onların yararına kullanamaz.

Sıkça Sorulan Sorular


Online terapide; zoom, skype, whatsapp gibi görüntülü ve sesli konuşmaya izin veren platformlar kullanılır. Danışan ve psikolog için en uygun olan araç tercih edilmektedir.

Online terapide, yüz yüze terapide kabul edilen tüm etik ilkeler kabul edilmektedir. Terapi yöntemlerinin en önemli ilkelerinden biri olan danışan ve terapist arasında konuşulanların gizli kalması ilkesi, online terapide de kabul edilmektedir. Böylelikle online eğitim ile terapi gören kişilerin terapistleriyle paylaştıkları gizli kalmaktadır.

Online terapinin farklı nedenlerle iptal olması durumunda, danışan ve terapist görüşerek yeni bir seans saati belirlenir.

Yüz yüze iletişimde jestler ve mimikler iletişimi kolaylaştırmakta ve kişilerin birbirini anlamasına yardımcı olmaktadır. Yüz yüze iletişim terapötik ve iyileştirici ilişki için de oldukça önemlidir. Bu yüzden online terapiler geleneksel terapiler ile aynı işleve ve iyileştirici etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar özellikle günümüzde geleneksel terapi yerine online terapinin tercih edildiğini ortaya koyar niteliktedir ve yine birçok çalışma online terapi ile geleneksel terapinin etkisinin aynı olduğunu kanıtlamıştır.

Online terapi fiyatları psikoloğun birçok giderinin olmaması sebebi ile yüzyüze terapiye göre daha uygun fiyatlıdır.

Online terapi yüzyüze terapinin ele aldığı hemen her konuyu ele alabilir. Başlıca online terapi çeşitleri şunlardır:

  • Cinsel Online Terapi
  • Online Çift Terapisi
  • Online Evlilik Terapisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir