Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır. Öfkelenmesi, kızması, sevinmesi hiçbir belli olmaz. Deyim yerindeyse her birini kendince kuru kuru yaşar. Bir robot gibidir. Bu hastalık; ilgi görmemiş çocuklarda, yapısal bir anormallik olanlarda görülebilmektedir. Aynı zamanda eğitim düzeyi ne kadar düşük olursa o kişide duygu kitlenmesi, ifade edişi de azaldığından aleksitimi riski artmaktadır.
Aleksitimi Hastalığı Belirtileri
Bu hastalığı yaşayan insanlarda duygu ifadesi sorunu olduğundan; hep bir vücut ağrısı vardır, midede ağrıları, huzursuz bağırsak sendromu başta olmak üzere belirti verir. Erkeklerde daha sık görülür. Bayılmalar yaşanır. Kalp atışlarında hızlanma ve ritim bozuklukları yaşanır.
Aleksitimi Hastalığı tedavisi, psikoterapi kapsamında ilerleme ile sürdürülür. Yani hastanın duygusal dünyasına inmeye çalışılır. Kendi duyguları ile yüzleşmesi hatta fark etmesini duygularından korkmaması gerektiği anlatılır. Aleksitimi; duyguları açıklama konusunda yetersiz olma durumudur. Bu da o kişinin mutluluktan, öfkeden, açıdan farkındalık anlamında uzaklaşması ve en önemlisi ifade edememesi haline dönüşür. Yani duygular resmen sağırlaşır. Böylelikle hem hasta için hem etrafındakiler için zor bir dönem başlar. Çünkü yaşadığı duyguyu karşısındakine anlatamayan kişide bir içine kapanma dönemi başlar ki, bu da bedenlerinde türlü hastalıkları doğurur. Sürekli bir baş ağrısı, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler yaşar.
Aleksitimi Vücutta Neler Yapar?
Aleksitimi vücutta ciddi bir gerilim yaşatır. Hasta kendini ifade edemediği için hep bir arayış içindedir, bir kaos vardır, devamlı çatışır durur. Bu da onda kronik ağrılar, kan basıncının yükselmesi gibi hastalıklara gebe hale getirir.
Aleksitimi hastalığı genetik bir hastalık olup ilerleme kaydedebilir. Özellikle çocukların büyüme dönemleri bu hastalığın meydana gelmesinde etkili olup, ilgi ve sevgi görmemesi halleri başlıca nedendir. Sosyalleşme içerisinde büyümeyen bir çocukta da bu hastalığın yaşanma riski vardır. Aleksitimi eşittir söz yoksunluğudur. Duyguları dışa vurmak zorluğu çekmektir. İçinde ne olup bittiğinin, ne fırtınalar koptuğunun farkında değildir. Hiçbir zaman duygularını ifade edebilmek için kelime bulamaz.
Duygu İletişiminin Önemi
Duygular insanlar arasında iletişimde en önemli şeydir. Bunun eksikliği tepki oluşumuna neden olur. Duygular karşı tarafa aktarılmadığında ilişkilerde de kopukluklar başta olmak üzere, rollerde bozulmalar ve sonrasında da çeşitli hastalıklar doğar. Duygular sosyal etkileşimin oluşumunda etkili olduğu kadar hem kendisi için hem çevresi için önemli bir roldür. Duygusal ifadeleri yaşamak ve bunu iletebilmek çok önemli bir kavram olduğundan eksikliği hali ciddi bir iç dünya kaosudur.
Aleksitimi bireyde ciddi anlamda yaşam kalitesini düşürür, duygularını tanıma da ciddi sorunlar yaratır, bir depresyon hali doğurur, hep bir endişe halindedir. Yemede bozukluklar başlar, şizofreni, madde kullanımı gibi bozukluklara doğru eğilim başlar. Hastalığı tanısı psikolojik testlerle konulur. Kendini değerlendirme ölçeği adı altında olan Toronto Aleksitimi Ölçeği ile tanı belirlenir ve tedavisinde duygularını tanıma ve ifade etme becerisi tekrar sağlanmaya çalışılır. Konuşma odaklı terapilerle ciddi olumlu sonuçlar elde edilir. Duygular değerlendirilir, tekrar tanımlanır ve geliştirilir. Ve kişi artık duygusal olgunlaşma dönemine girmiş demektir.