Ördek Sendromu terimi, halk arasında çok fazla bilinen bir terim değildir. İsim olarak aşina olunmasa da bu rahatsızlık; özellikle gelişen teknolojiyle birlikte, sosyal medya kullanan gençlerde yaygın olarak görülen bir sendrom türüdür. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi, çoğunlukla hayat kurtarıcı olsa da yanlış kullanımı çoğu zaman mental sorunlara yol açmaktadır. Ördek Sendromu da sosyal medyanın olumsuz etkilerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Ördek Sendromu Nedir?
Ördek Sendromu ismi; ördeklerin suyun üzerinde zorlanmadan, rahat ve sakin bir şekilde yüzüyor gibi görünseler de suyun altında kalan bacaklarının tıpkı bir motor gibi hızla çalışmasına, yoğun bir efor sarf etmesine benzetilerek terim haline gelmiştir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, günün büyük bir kısmını sosyal medyaya ayıran kişilerin sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu durum, kişilerde çeşitli kaygı, sinir, stres bozukluğu gibi pek çok ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Sosyal medyanın, insanların hayatında büyük bir yer kaplaması sonucu ortaya çıkan Ördek Sendromu da birçok ruhsal bozukluklardan bir tanesidir. Çeşitli platformlarda, takip ettiği kişilerin hayatına imrenmekle başlayan bu sendrom; kişinin zamanla yetersiz hissetmesine, “O yapabiliyor, ben neden yapamıyorum?” ya da “O hiç çaba sarf etmekten bunları yapabiliyor, bense emek harcamama rağmen yapamıyorum!” gibi kıyaslar sebebiyle özgüven eksikliği yaşamasına neden olmaktadır.
Ördek Sendromu Belirtileri
Ördek sendromu semptomları, genellikle ergen ve genç bireylerde görülür. Sosyal medyanın etkisinde kalan bireyler; kendilerinden ve hayatlarından sıklıkla yakınabilir, dış görünüşlerinden, yaşam kalitelerinden sıkça şikayette bulunabilirler. Tüm belirtiler, genellikle şu şekildedir;
- Eleştirilme korkusu
- Güçsüz, başarısız, amaçsız, depresif hissetme
- Başkalarının hayatları ve başarılarıyla kıyas yapma
- Başkalarının hayatlarıyla rekabet haline girme çabası; mutsuz olduğunu belli etmeme, sosyal medyada hayatını farklı şekilde gösterme
Ördek Sendromu Nedenleri
Uzmanlar, bu sendromun ortaya çıkış nedeni; sosyal medya olarak belirlemişlerdir. Sosyal medyada daha fazla beğeni elde etme, takipçi kazanma, popülerleşme amacı ile hayatlarını farklı şekilde gösteren pek çok birey vardır. Bu kişiler, hayatlarında hiçbir problem yaşamıyor, hiç üzülmüyor, hiçbir sağlık problemi yaşamıyor, her gününü eğlenerek geçiriyor gibi görünseler de aslında her birey; her yeni günde yeni bir sorunla, hastalıkla, endişe ve kaygılarla mücadele etmektedir. Sosyal medya hesaplarında yalnızca hayatındaki pozitif anları paylaşan bireyler, bu sebeple çok mutlu bir hayat sürüyor gibi görünmektedir.
Sosyal medyada, başkalarının hayatlarında yalnızca pozitif anları gören kişiler; kendilerini ve hayatlarını bu kişilerle kıyaslamaktadır. Her geçen gün dış görünüşlerinden, hayatlarından, başarılarından daha fazla şikayet etmeye başlayarak depresif ruh haline bürünmektedirler. Bu depresif ruh hallerini kendi içlerinde yaşarken, sosyal medyada “her şey yolunda” imajı veren bireyler, sosyal medyadaki sahte mutluluğa ortak olmaktadırlar.
Ördek Sendromu Tedavisi
Ördek Sendromu tanısı, psikologlar tarafından konulmalıdır. Bu tür sendromlar; anksiyete, depresyon, sinir ve kaygı bozukluklarını tetiklemektedir. Kişide bu rahatsızlıkların var olması da Ördek Sendromu rahatsızlığına neden olabilir.
Ördek Sendromu tedavisinde; öncelikle kişinin, varsa psikolojik rahatsızlıkları göz önüne alınmaktadır. Buna ek olarak, kişinin sosyal medya kullanım sıklığı incelenmektedir. Bağımlılık durumu varsa, tedavi buna göre şekillendirilmektedir. Tedavide, kişiye en uygun yöntem psikologlar tarafından belirlenmektedir.