Oyun, çocuklar için bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal gelişime katkıda bulunduğundan dolayı gelişim için oldukça gerekli ve önemlidir. Çocukların hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal güçlerini geliştirirken yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak tanır. Bu sebeple oyun, sağlıklı beyin gelişimi için önemli bir yere sahiptir.
Oyun terapisi, birçok farklı yönteme ve çeşitliliğe sahiptir. Oyun terapi yöntemlerinde en sık kullanılanı, Deneyimsel Oyun Terapisi yöntemidir. Bu yöntemde terapist çocuğun oyununa dahil olarak çocukların duygularını dışa vurabilmelerini destekler.
Deneyimsel Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?
Deneyimsel Oyun Terapisi, tamamen çocukların yönlendirdiği ve yönettiği bir terapi türüdür. Oyunu kendi yönlendiren çocuklar; karar verme becerilerini geliştirir, kendi ilgi alanlarını keşfederler. Deneyimsel Oyun Terapisi sayesinde çocuk ile daha kolay iletişim kurulabilir. Ayrıca, bu terapi sayesinde; çocuklar kendilerini ifade etme becerilerini de oyun oynayarak geliştirirler.
Çocuk 2 yaşından itibaren sembolik oyunlar ve fantezi oyunları oynamaya başlar. Deneyimsel Oyun Terapisi sayesinde çocuk; terapisti ile güvenli bir ilişki kurar, oyun eşliğinde travmaları, korkuları, istekleri gözlemlenir. Sorunlarını ve rahatsızlıklarını oyun halindeyken, oyuncaklar üzerinde gösteren çocukların istismara uğradığı, şiddet gördüğü veya yaşadığı travmatik olaylar, terapist tarafından rahatça gözlemlenir.
Deneyimsel Oyun Terapisi Hangi Yaş Çocuklara Uygulanabilir?
Deneyimsel Oyun Terapisi, 2-11 yaş aralığındaki çocuklarda etkilidir. Bu yaştaki çocuklar; oyun oynamayı ve oyunu hikayeleştirmeyi çok severler. Kendine ve oyun arkadaşlarına rol atayan çocuk, okul/ev hayatında yaşadığı olayları oyuna yansıtabilir.
Çocuğun yaşadığı rahatsızlıkları, oyun esnasında kolaylıkla tespit eden terapistler; yine oyun eşliğinde travmaları onarmayı sağlar. Terapistini bir oyun arkadaşı olarak gören çocuk, çoğu seans sonrasında olumlu yönde değişimler sergiler. Bazı seans bitimlerinde çocuk olduğu halinden daha kötü olsa da bu da iyileşmenin bir parçasıdır. Aileler bu süreci sabırla yönetmelidirler. Bu konuda ise terapistler belirli aralıklarla aileye psikoeğitim verir ve onların süreci daha kolay ve rahat geçirmelerini sağlarlar.
Deneyimsel Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?
Deneyimsel Oyun Terapisi, 8-12 seans sürebilmektedir. Her terapide olduğu gibi, bu terapide de seans aralığı ve süresi rahatsızlığın şiddetine, travmatik yaşam öyküsüne bağlı olarak değişebilmektedir.
Çocuğun hangi olay ya da olaylara maruz kaldığı, mental sağlığı; terapist tarafından gözlemlenerek seans süreci başlar. Terapi sırasındaki bulgular da seans sıklığına ve süresine yön verir.