Günümüzde, psikolog desteği alan kişilerin sayısı giderek artmakta. Psikoloğa gitmek; halk arasında çoğunlukla gizli tutulan, utanılan bir durumdur. Oysaki, bu düşünceler son derece yanlış ve sağlıksız düşüncelerdir. Psikolog desteği almak; aile, arkadaş gibi yakın çevreyle dahi paylaşılamayan bazı duyguları ve olayları rahatça, sizi yargılamadan dinleyecek, çözüm yolu sunacak, her an yardıma hazır uzman kişiler ile paylaşabilmektir.
Kendinizi yalnız hissettiğinizde ya da çevrenizdeki insanların sizi yeteri kadar anlamadığını düşündüğünüzde, içinden çıkamayacağınızı düşündüğünüz problemlerde, depresif, kaygılı, öfkeli, umutsuz hissettiğinizde ya da gün içinde yaşanan stres ile sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenmek için psikolog desteği alabilirsiniz.
Psikoloğa Gitmek
Psikoloğa gitmek; daha sağlıklı, daha mutlu, daha huzurlu bir yaşam sürmeniz için, travma, depresyon, kaygı bozuklukları ve günlük hayattaki herhangi bir sorunla rahatlıkla başa çıkmanın yoludur. Psikolog desteği almak için yoğun bir buhran döneminde olmak, kriz dönemlerinden geçmek veya kayıp vermek gerekmez. Daha kaliteli bir yaşam sürmek isteyen, sohbet eşliğinde yüksek benliğin farkına varmak isteyen herkes psikolog desteği alabilir.
Stres ile başa çıkabilme becerilerinizi geliştirdiğinizde; hayatın tadını çıkarmayı, hatalardan ve olumsuzluklardan psikolojik olarak etkilenmeden ders çıkarmayı, aile, arkadaşlar ile ve ikili ilişkilerde etkili iletişim kurabilmeyi, özsaygı, empati gibi duyguları güçlendirmeyi öğrenerek daha konforlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Psikoloğa Gitmek İşe Yarar Mı?
Psikoloğa giden kişiler; yalnızca kötü deneyimlerin ve travmaların yarattığı olumsuzlukları yenmekle kalmayıp aynı zamanda bilinçaltında yatan olumsuz düşüncelerden, herhangi bir konuda başarı elde etmeyi engelleyen blokajlardan kurtularak yaşam kalitelerini yükseltebilirler.
Psikologlar, danışanlarının yaşadığı hiçbir olay ve duyguyu yadırgamadan anlamaya çalışır, özenle dinlerler. Yönelttikleri sorular, yaşamış olduğunuz duyguları size eşlik ederek anlamak, çözüm yolu sunmak ve zihinsel rahatlamayı sağlamak içindir. Yaşadığınız olayları ve duyguları eksiksiz bir şekilde, çekinmeden anlatmanız, psikologlar için çok önemlidir. Yaşadığınız ya da yaşamakta olduğunuz olayların, duyguların psikoloğa aktarımı; terapinin verimi açısından son derece önemlidir.
Psikoloğa Gitmek İçin Nedenler
Hayatın zorlukları ile, mental açıdan sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmek için, psikolojik destek almak gerekebilir. Kendinizde, psikoloğa gitmek için belirtiler ya danedenler aramanıza gerek yoktur. Psikolojik destek almak; eşiniz ile, aileniz ile, arkadaşlarınız ile bir konu hakkında fikir alışverişi yapmak kadar doğal ve gerekli bir durumdur.
Psikolojik desteğe başvurmak için, kişinin ciddi rahatsızlıklara ya da rahatsızlık belirtilerine sahip olması gerekli değildir. Aksine, bilinçaltında biriken tüm olumsuz hatıralar, travmalar, yaşamaktan korkulduğu için içe atılan, süpürülen duygular, psikolog eşliğinde sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarılarak onlarla yüzleşmenizi, psikolojik bir rahatsızlık yaşamadan zihninizi onarmayı sağlar.
Psikoloğa Gitmek Sicile İşler Mi?
“Psikoloğa gitmek polisliğe, askerliğe, memurluğa engel mi?” soruları, sıklıkla sorulan ve halk tarafından oldukça temkinli yaklaşılan bir konudur. Psikolojik destek almak suç değildir, bu nedenle sicile işlenemez. Kanunlarda, psikoloğa gitmek ile ilgili hiçbir engelleyici madde bulunmamaktadır.
Psikolog desteği almak, kişinin kaygı, öfke gibi günlük hayatı olumsuz etkileyecek duyguları kontrol altında tutabilmesine yardımcı olur. Bu sebeple, aslında psikoloğa gitmek herhangi bir meslek grubunda çalışmaya engel olmadığı gibi, verimli bir iş çıkarmaya ve başarılı bir iş hayatına sahip olmaya yardımcıdır.
Aileme Psikoloğa Gitmek İstediğimi Nasıl Söylerim?
Çocuklarının ya da yakınlarının psikoloğa gitmesine sıcak bakmayan kişilerin sayısı maalesef oldukça fazladır. Psikolojik destek almak isteyen kişiler, psikologların çeşitli tedavi yöntemlerini ailelerine ya da yakınlarına anlatarak, bu durumun herhangi bir rahatsızlık için doktora gitmek kadar normal olduğunu izah edebilirler. Psikoloğa gitmek için yalnızca ruhsal bozukluğa sahip olmak gerekmediğini, daha sağlıklı düşünceler, daha sağlıklı kararlar alabilmek, farkında olunmayan yetenekleri, becerileri ortaya çıkarabilmek, yeni hedefler belirleyerek yaşam kalitelerini artırabilmek için son derece yararlı bir durum olduğunu anlatabilirler.
Halk tarafından, örneğin; “Psikologlar, ilaç verip gönderiyor!”, “Psikoloğa gidersen iş bulamazsın!”, “Senin bir rahatsızlığın yok, neden gidiyorsun!?” gibi, psikologlar ile ilgili yanlış bilinen bazı bilgilerin doğrularını; “Psikologlar diyalog şeklinde, kişiye rehberlik ederek çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi ederler.”, “Psikoloğa gitmek sicile işlemez ve son derece doğal bir durumdur. Bu sebeple işsiz kalma gibi bir durum yoktur.”, “Psikoloğa gitmek için herhangi bir rahatsızlığa sahip olmak gerekmez. Onlar hayatımıza rehberlik eden, sorunlarımızı ve sorularımızı danışarak yardım alabileceğimiz kişilerdir.” şeklinde düzelterek, fikirlerinin değişmesini sağlayabilirsiniz.
Hayatta yaşanan her duygu normaldir ve eşlik edilmesi gerekir. Duygular olumsuz olsa dahi, onlardan bilinçaltına süpürerek kurtulmaya çalışmak yerine sağlıklı bir şekilde kabullenerek onarmayı öğrenmek gerekir. Travmalardan, olumsuz düşünce ve duygulardan sağlıklı bir şekilde kurtulmak, berrak bir zihne kavuşmak için psikologlardan destek alabilir, öfkelerden kurtularak affetmeyi, empati kurmayı bu sayede de hayattan keyif almayı öğrenebilirsiniz.