Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler her yerde ilgiyi üzerine çekmek ister ve abartılı davranışlar sergilerler. Bu genel davranış yapısıyla bilinen kişilik bozukluğu histrionik ya da histerik kişilik bozukluğu olarak bilinir.
Histerik Ne Demek, Histeri Nedir?
Histrio kelime kökeni olarak aktör ya da oyuncu gibi anlamlara gelir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sürekli bir şekilde dikkat çekici davranışlar sergiler. Yaşanan olayları dramatize eder ya da dikkat çekmek için yalan davranışına başvurabilir. Aynı zamanda da abartılı bir şekilde mutluluk ya da üzüntü yaşayabilirler. Yüz ifadeleri, mimikleri ya da beden dilleri histeri kişilik bozukluğu yaşayan bireylerde oldukça aşırıdır. Toplumda %1-2 oranında görülür.
Histerik bireyler çevrelerinde bulunan insanlardan çok çabuk etkilenirler. İlgi çekici bir görünüm oluşturmak için dış görünüşlerine dikkat ederler. Bu kişiler dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünür ve hep öyle olmasını ister. İstediği ilgiyi göremediğinde ise teşhirci, kışkırtıcı ya da tahrik edici gibi davranışlarda bulunabilirler.
Histeri Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Histeri kişilik bozukluğu farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Genel olarak bireylerin çocukluk çağında yaşamış olduğu travmalar, çevresel etkenler ve kalıtsal faktörler en önemli nedenleri arasında yer alır. Ayrıca histerik bireylerin önemli bir kısmı da çocukluk döneminde istismar yaşamış kişilerdir.
Histeri kişilik bozukluğunun nedenleri arasında aile iletişim ve tutumları da etkilidir. Özellikle de ihmalkar ve ilgisiz tutumlar bu bozukluğa neden olabilir. İhmalkar anne baba ile karşı karşıya kalmış olan çocuk isteklerini yerine getirmek için abartılı davranışlar gösterebilir. Yetişkinlik döneminde de bu iletişim biçimi ve kendini gösterme davranışları devam edebilir. Ayrıca bu kişilik bozukluğu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
Histeri Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Bu kişilik bozukluğunu yaşayan bireylerde ortak olarak görülen bazı davranışlar vardır. Abartılmış tepkiler, hızlı yakın ilişkiler kurma, değersizlik hissi, flörtiyoz durumu ve aşırı dramatize edilmiş davranışlar bu davranışlar arasında yer alır. Histeri kişilik bozukluğu yaşayan yaşayan bireyler ilgi odağı olmak ve dikkat çekmek motivasyonu ile hareket eder. Dikkat çekemediği durumlarda ise rahatsızlık hissi yaşarlar.
Histerik bireyler ilgi odağı olmak için dikkat çekici kıyafetler giyebilir, duygusal dengesizlik durumu yaşayabilir, yapmacık eylemler gösterebilir ve teşhirci davranışlar sergileyebilir.
Histeri Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Mümkün mü?
Kişilik bozuklukları genel olarak tedavisi zor olan sorunlar arasında yer alır. Histeri kişilik bozukluğu da aynı şekilde tedavisi zor olsa da psikolog ve psikiyatrist görüşmeleri ile tedavisi sağlanmaya çalışılır. İlaç tedavileri ve davranışsal müdahaleler histerik kişilerde kullanılabilir.
Bu bozukluğa sahip olan bireylerde psikoterapiler genel bir yöntem olarak kullanılır. Bu bozukluk durumunda genel olarak Psikoanalitik terapi yöntemleri tercih edilir.