Erkeklerde 40 Yaş Sendromu

Yazının İçindekiler

Yaşlanmak doğanın kanunudur ve hem kadınları hem de erkekleri birçok şekilde etkiler. Yaşın ilerlemesi ile değişime uğrayan fiziksel özellikler, duygusal değişimleri de beraberinde getirir. 40’lı yaşlardaki erkeklerde, fiziksel değişimlerle birlikte başlayan genel sağlık sorunları, mental sağlığa da etki eder. Saçlarda ve vücut kıllarında kırlaşma, seyrelme, özellikle göbek çevresinde yağlanma, kilo artışı, enerji kaybı gibi fiziksel değişimler, orta yaş sendromuna neden olur.

40’lı yaşlarda azalmaya başlayan testosteron seviyeleri, 40’lı yaşların sonuna kadar büyük bir azalma yaşamadığından çoğu erkekte cinsel işlev bozukluğuna neden olmaz. Fakat yaşa bağlı fiziksel değişimler yaşayan erkek, strese girebilir. Mental olarak çöküş hisseden erkek, cinsel hayatında sinir ve stres nedeniyle işlev bozukluğu yaşayabilir.

40 Yaş Sendromu Nedir?

40 yaş sendromu; halk arasında “andropoz” olarak bilinen androjen eksikliğidir. Androjende yaşanan azalma, 40’lı yaşlarına gelen erkeklerin, fiziksel görüntüsünde hoşlanmadığı değişimlerin başlaması sebebiyle “40 yaş sendromu” haline gelebilir. 

Erkeklerde testosteron azalması, sadece cinsel işlev bozukluğu değil aynı zamanda kan hücreleri, kalp fonksiyonları, beyin sağlığı, kas gücü gibi metabolizma fonksiyonunu da etkiler.

Erkeklerde 40 Yaş Sendromu Belirtileri

Hormonsal değişimler, ruh hali değişikliklerini de etkiler. Orta yaş sendromu, erkeklerde çoğunlukla 40’lı yaşların ortalarında belirti gösterir.

Kas kütlesinde azalma ve enerji düşüklüğü, androjen azalması ile ortaya çıkar. 40’lı yaş erkeklerde, yine androjen azalması sebebi ile ortaya çıkan duygu-durum bozukluğu, sinirlilik, kaygı bozukluğu gibi bazı psikolojik sorunlara neden olabilir­.

40 Yaş Erkek Psikolojisi

Depresif ruh hali ve ilgi kaybı da androjenin azalmasıyla başlar. Kırk yaş sendromu yaşayan erkeklerde; özgüven eksikliği ve sevdiği aktivitelere karşı dahi ilgisizlik yaşanabilir. Gençlik dönemindeki enerjisini ve görünümünü kaybeden erkek, depresif bir hale bürünebilir ve davranışlarında değişimler gözlemlenebilir.

Gençliğindeki görünümünü kaybettiğinin farkında olsa da bunu kabullenmek istemeyen erkek bireyler, dış görünümünde değişiklikler yapma ihtiyacı hisseder. Bakımına ve giyimine daha fazla önem verebilir, yeni hobiler, yeni saç stilleri, yeni arkadaş çevresi gibi kendini daha genç hissettirecek bazı değişimlere başvurabilir. Gençlik dönemine göre enerjisini ve kas gücünü kaybetmeye başlayan 40’lı yaşlarındaki erkekler, her alanda kendini, gücünü ve enerjisini kanıtlamaya çalışır.

40 Yaş Evli Erkek Psikolojisi

Orta yaş sendromuna yakalanan erkekler, eşlerinden daha fazla ilgi beklentisine girebilir. Yaptığı işlerin daha fazla takdir edilmesini, gücünün kullanılmasına ihtiyaç duyulması, dış görünümüne güzel sözler söylenmesi, tıpkı kadınlar gibi erkekleri de mutlu eder. Bu dönemde eşlerinden gelen her güzel davranış ve pozitif yaklaşım, orta yaş sendromundaki erkeği psikolojik yönden rahatlatır.

Eşinden beklediği ilgiyi göremeyen 40’lı yaşlardaki erkekler; sinirli, mutsuz, umutsuz, gergin ve kavgaya her an hazır bir psikolojiye sahip olabilir. İlgiyi başka kişilerde ve başka ortamlarda arayan erkek, kendini evden uzaklaştırır ve evliliğiyle ilgili ciddi pürüzlere neden olabilir.

Erkeklerde 40 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?

40 yaş sendromu, fiziksel görüntüde değişimlerin başlamasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle “40 yaş sendromu ne kadar sürer?” sorusuna kesin bir cevap yoktur, bunalımın başlangıç ve bitiş süreci kişiye göre farklılık gösterir. Genellikle 45 yaşlarında daha belirgin olan bunalım süreci, 50 yaşlarına kadar devam eder.

40 yaş sendromunu sağlıklı bir şekilde atlatmak için öncelikle durum kabullenilmelidir. Bu süreçte uzmanlar eşliğinde psikolojik destek almak çok önemlidir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi, bu gibi yaş sendromlarında da psikolojik destek almak çok normaldir. Hem mental sağlık açısından hem de kişinin sosyal hayatının en az derecede etkilenmesi açısından psikolojik destek almak, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önemlidir.        

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir